Chcete levneji cestovat po celem svete a zaroven se stat jachtarem?

Toto je prozatim pracovni podoba zacatku nasi knihy o cestovani pod plachtami. Zatim je to koncept, ale mnoho z vas by to mohlo inspirovat.  Clanek vychazi k narozeninam me Zeny, ktera ma dnes kulate narozeniny. Dekuji za zajem.

Jak se stát cestovatelem s minimem prostředku? Poridit si jachtu bez nutných milionu na kontě a přitom cestovat? Třeba Vám tento clanek pomuze najít vlastni cestu.

Setkal jsem se s mnoha ohlasy na nas životní styl. Drtivá vetsina byla pozitivních, par bylo negativních, ale skoro všechny se shoduji na jednom, nemam peníze a čas se věnovat zabavě, musím pracovat a vydelavat. Ano, nemyli se, presto nemaji pravdu. V Anglictine existuje rceni: Think outside the box – Mysli mimo svoji bednu, ve které jsi zavřeny. Co je tím myšleno? Vetsina lidi ma zazity způsob života, který vám od malička společnost vtlouká do hlavy. Pracuj, vydelavej peníze, zabezpeč rodinu, postav dům, zasad strom atd. atd. a když ti nahodou něco zůstane, muzes jet jednou za rok na dovolenou.A pritom staci tohle vsechno zkombinovat a z tohoto zaziteho zpusobu zivota se muze stat celozivotni dovolena.S malým ditetem je to tezsi, i když ne nemozne. Na svých cestach jsem se osobne potkal se spoustou lidi s detmi na palube. Ale co když děti nemam, zatím, nebo uz odrostly? Pojdme se zamyslet. Co si poridit loď?            Uvazovali jste o práci v zahranici? V CR totiž je něco takového, ne nemozne, ale hodně ztizene. Pokud se rozhodnete cestovat na lodi, napřed si ji musite koupit nebo postavit. Plno ceskych jachtaru si ji postavilo doma a potom ji prevezli k moři. Je to dlouhotrvající zalezitost a narocna na čas a peníze, o nutných prostorech ke skladovaní takové lodi nemluvím. Ja se rozhodl si ji koupit za málo peněz. Jakou plachetnici si poridit rozebereme jindy, jde nám o ten bod, jak si ji poridit.Základem je aspoň minimalni znalost nektereho primorskeho jazyka, v lepsim pripade svetoveho. Tyto lodě jsou totiž u more levnějsi, nez v inzerátech. Navíc muzete vybírat a smlouvat o cene. Takze odjedete do zahranici, začnete pracovat a vydelavat. Půjde to sakra ztuha. Platit někde nájem, hledat práci, z pocatku delate kde co a pripadate si jako kus hadru. Nakonec začnete setrit a ukládat si peníze na svůj sen. Zalezi na vas a na stesti, jak brzy nahromadíte potrebny kapitál. A teď nastupuje fáze 2.

Koupe lodi.      Potřebujete loď, na které se da bydlet. Neocekavejte nic velkého a spickoveho. Jde o další setřeni. Tady mate 2 moznosti. Bud tu, kterou jste si koupili vybavit, opravit a vyplout, nebo uzpůsobit bydlení a rozhlížet se po jiné. To zakladni totiž mate. Mariny byvaji levnejsi, nez pronájem bytu. Mate levne bydleni a loď potom prodáte. Kazdy se ale nedokaze podridit skromnemu zivotnimu prostoru na lodi a privyknout rozdilnemu zivotu. V kazde spravne marine byvaji spolecne sprchy s teplou vodou (na lodi je jednoduché si sprchu udělat, ale proc se mačkat), WC, k dispozici je elektrina a pitna voda. Kuchyňka na lodi byva miniaturní, místa je oproti bytu málo a na plazmovou televizi muzete zapomenout. Takový trochu cikánsky život, však nám také rikaji Sea gipsies – morsti cikáni. Ale cestováni je presne o tomhle, na hotely nemáme, ze! Tahle fáze muze byt kritická, mnoho lidi se svých vymoženosti nechce vzdát a raději vzdají své sny. Houpáni se nebojte, na to si každý clovek zvykne a v marinach se lodě moc nehýbou, proto se zde lodi „parkuji“, schvalne nemluvím o kotveni, to je vyssi uroven a vyzaduje ještě vice skromnosti.                 Takze bydlíte. Předpokladam, ze do lodi Vám neteče a mate nejakou zanedbanou lod, které se majitel vzdal pro vysoké náklady k uskladněni. Takové byvaji zanedbané, nevybavené a když, tak vybaveni je uplne k ničemu. Nastane fáze tezke práce. Dřina, dřina a zase dřina. Broušeni, vrtaní, přestavby, prach a spina. Veskere peníze po par let spolkne vase vysnena lodicka. A zase zalezi, jak jste sikovni, zrucni a co ocekavate. Někdo se spokojí se spartánským vybavením, sviti petrolejkou, vodu doplnuje v pristavech nebo si ji nosí z pristavnich mest zadarmo nacepovanou do kanystu, naviguje podle sextantu. Jiny se rozhodne pro luxus na beznych lodích neviděnym (touto cestou jsme se vydali my), všechno v elektrice, vlastni odsolovac vody, automatická pracka, tepla voda přes prutokovy ohrivac, elektronické zarizeni k ovladani lodi a podobné vecicky. To uz je pekne narocne na práci a peníze, taky na čas stráveny po ruznych aukcích a burzách (odsolovac jsme koupili za DESETINOVOU! hodnotu uplne novy). A nakonec se dockame, máme loď hotovou a připravenou. Teď ještě jak se budeme zivit? To je ta fáze 3 a prolina se s fázi 2.

                Faze 3: Z ceho budeme dal zit?Nejake peníze predpokladam jste si usetrili, vždycky potřebujete zásobu pro neocekavane situace. Všude platíte nejake poplatky, nepocitam mariny, těch se vždycky po vyplutí vzdavam. Kotva byva zadarmo, nebo bojka za minimalni poplatek. Ale pristavni poplatky, vstupy do země, viza a podobně vám nikdo neodpustí. Jídlo pomíjím, je to to nejlevnejsi a navíc more vám da vetsinu potravy. Opravy si vetšinou udelate sami, ale materiál uz se plati. Jenomze se muze stát prusvih a potřebujete novy stezen, lanoví, plachtu. Takze ano, něco bokem potřebujete. Moznosti vydelkyjsou ruzne. Od práce v zemích pristani, IT odbornici to mají jednodussi, az po práci na dálku. Prodej fotografii – dobry fotak, psaní clanku – musíte mít stesti na dobrého redaktora, který bude o ne mít zájem a zaplatí, sdíleni nakladu s posádkou, která se přidala a kterou jste si pracně sehnali, vozenim turistu k výhledu na západ slunce, opravy lodi ostatních jachtaru za male obnosy, škrabani spodku lodi od nanosu škebli, korálu a ostatní havěti a dokonce se dají i prodávat ryby a langusty do okolních restauraci. Moznosti je mnoho, ale musíte se na ne připravit nákupem potrebneho vybaveni dopředu (u nás kompresor na potapeni) Nic z toho vam nevydela hromadu peněz, budete mít akorát na udrzbu lodi a další cestu. 

Tohle jsou moznosti, jak cestovat a byt nezavisly. Mate ještě jinou moznost a to stát se stopařem lodi. Tahle je ale pro studenty, lidi, kteří mají čas a nevadí jim batoh a tvrdá dřina na palubě cizích lodi. Dalsi moznosti je vstoupit do posádky nektere lodi a sdílet náklady. Tohle je nejlepsi moznost pro lidi uvazane doma povinnostmi a závazky. Najdete si někde na internetu, mezi znamymi, na Facebooku inzerat Loď s kapitánem, dohodnete podmínky a zaplatíte poplatek. Dalsi naklady navíc: letenky nebo jina doprava tam a zpatky, na lodi spolecne s kapitanem platite poplatky třeba za vstupy do země, palivo, jídlo, voda, elektrina atd. (vse se domlouva predem) a vychazi to levně. Nejdrazsi je Středozemí, ale i tak to vyjde levněji nez dovolena v hotelu. Napriklad prekroceni Atlantickeho oceanu s casove omezenym pobytem například v Karibiku vyjde podstatne levneji nez 14denni letecky zajezd do turistickeho resortu. Je dobre si dat velky pozor na to, s kým plujete. Nebojte se zeptat, zjistěte si podmínky, alespoň obhlédnete fotky lodi a zkuste dat rec s kapitánem (skype, telefon ...), mel by byt pratelsky a sdilny. Pokud vám někdo zaručuje, ze budete v určeny datum a hodinu na Barbadosu a přitom vyplouváte z Kanárskych ostrovu, někde bude chyba. Větru nikdo neporuci a přeplavba Atlantickeho oceánu není uplne bez nebezpečí. Takze se zajímat i o bezpecnostni prvky na lodi, záchrany ostrůvek, satelitní boje EPIRB atd. I vy musíte projít sítem, nikdo si nevezme na loď lidi, kteří nehodlají akceptovat pravidla, nejsou fyzicky nebo psychicky schopni plavby a neuvědomuji si, ze kapitán je ten jediny, který vydava prikazy a také nese zodpovědnost za životy posádky. Proste, na lodi je to symbióza. A nebojte se toho, zkuste nejake kondicni plavby, dovolenou na týden někde na Kanárech, Madeiře, Mallorce, nebo i v Karibiku. Dalsi zpusoby cestovani jsou sdílene plavby kolem stredni Ameriky, přes oceány nebo vypravy za potapenim atd. atd.

       Mozna jsem vám ledacos osvětlil a pokud ne, nebojte se zeptat mailem Pajasaltydog@gmail.com nebo info na www.Ballydonna.eu . Poznamky typu, on je rentier nebo duchodce apod., jsou naprosto mimo realitu. V UK se zivim jako obycejny delnik stejne tak moje manzelka. Karieru jsme oba dva obetovali nasemu novemu zpusobu zivota. A opravdu toho nelitujeme.        Třeba se uvidíme tam nekde venku a jak to rikal ve filmu Kapitan RON „A když se ztratíme na moři, zastavíme a zeptáme se na cestu“ :-D       AHOY a aspoň stopu vody pod kýlem Vám prejiPaja a Paja „Salty“ Martinkovi

Autor: Pavel Martinek | středa 2.3.2016 17:00 | karma článku: 17,19 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Pavel Martinek

Jak si vybrat lod.

22.5.2016 v 21:04 | Karma: 22,48

Pavel Martinek

Mallorca

26.2.2016 v 19:56 | Karma: 13,30

Pavel Martinek

Slavní mořeplavci a objevitelé

19.2.2016 v 9:00 | Karma: 17,75

Pavel Martinek

Florida z paluby plachetnice.

30.1.2016 v 12:07 | Karma: 15,73

Pavel Martinek

Fotografie Novy Zeland Jizni ostrov

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 11,02

Pavel Martinek

HMS Victory

23.1.2016 v 13:07 | Karma: 19,02
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Obycejny tulak. Porad bez penez a domova na zemi, zijeme na lodi. Priroda vymyslela vitr a vodu a jen proto, aby clovek vynalezl plachetnici. Ten pocit, kdyz Vam vitr nadme plachtu a umlkne motor se neda popsat, to se musi zazit. A kdyz ho zazijete, uz nedokazete prestat, nebo ho zacnete nenavidet. Mezi tim nic neni. Pred Vami je nekonecny obzor a za Vami mizi pevnina, kterou s urcitou litosti opoustite. Ten pocit se rychle zmeni, kdyz si uvedomite, ze ten obrovsky prostor pred Vami je jen a jen Vas. Zaplavi Vas naprosto sileny pocit svobody a mate pocit, jaky musi zazivat ptak ve vetru. Euforie. Pak seridite plachty, lod se nahne a Vy citite silu vetru, slysite splouchani vody rozrezavane pridi, vnimate jak najizdi na vlny a na tvari Vas studi kapky slane vody. Vidite oblohu, kterou prozkoumavate a hledate znamky zmeny pocasi.

 Tak to vnimam ja. Doporucuji zkusit, jen Vam hrozi, ze se zacnete toulat taky a rozsirite komunitu morskych tulaku. Mozna se nekdy potkame.

A kde zijeme? Bydlime na lodi a ta meni pozici. Tak asi na planete zvane Zemekoule. To je ta modra kulicka v blizkosti hvezdy zvane Slunce a nachazi se v galaxii Mlecna draha. Snad to staci, tam uz me nejak odchytite.