Jaka jsou obecna pravidla a etiketa na jachte?

Ahoy namornici. Pokud budete plout s nami na Ballydonna, s nekym jinym, nebo chcete neco vedet o zivote na lodi, tak tohle je neco pro vas. Nesmim dat adresu sveho webu i kdyz je to zrcadlo mistniho Blogu. Drzime palce. Zacnete!

Upozorneni pro redakci, nebo pro pripadne kverulanty. Nedelame ziskove plavby, u nas se plati pouze za amortizaci lodi, z nasich sazeb pouze umoznujeme lidem se seznamit s jachtingem a jinym zivotnim stylem. V zadnem pripade nejde o vydelecny kseft. Pokud nekdo pochybuje, muze si to za nase ceny zkusit. Zkrachuje jeste drive, nez zacal. Verte nebo ne, proste to zkuste. Ale az se rozhodneme na tom vydelat, urcite nebudeme psat na blogu. ;-)

Pravidla na palubě

"Základní pravidla"

Na palubě Ballydonny je vítán každý člověk s dobrými úmysly, smyslem pro humor, ale především s tolerancí a respektem k základním pravidlům chování na palubě plachetnice. Bezpečná a pohodová plavba je základním motem naší plavby kolem světa. Budeme velmi potěšeni, pokud s námi poplujete a stanete se součástí našeho velkého dobrodružství.
Níže se pokusím bodově popsat nejzákladnější pravidla:

"Velení na lodi"

 Kapitán, neboli skipper je právně zodpovědný za bezpečnost celé posádky, lodě a mnohdy i za „osobní“ věci všech členů posádky. I když se snažím naslouchat každému členu posádky a akceptovat jednotlivé názory, někdy je prostě nutné udělat rozhodnutí, které musí respektovat všichni na palubě a bez odmlouvání splnit kapitanovy pokyny. Stará námořní praxe říká, že i ne úplně správné rozhodnutí je lepší, než žádné.
Z výše uvedeného vyplývají pouze dvě základní pravidla: 

1. Kapitán má vždy pravdu.                                                                                                             2. Pokud kapitán nemá pravdu tak platí pravidlo číslo 1 

 

Hlídky (vachty)  

 

 Před zahájením plavby je každý člen posádky seznámen se zařízením lodi a jeho užíváním. Následně je posádka rozdělena do hlídek, neboli vachet a v každou chvíli je ve službě právě jedna hlídka. Hlídka ve službě má odpovědnost za vedení lodě, navigaci, kontrolu bezpečnosti a další standartní úkony na lodi. Služby se střídají, dle předem dohodnutého rozpisu. Bezne je, jeden ridi lod a dalsi je mu k dispozici. Ostatni odpocivaji. Zalezi na poctu clenu posadky.       Odpovědnost za jídlo a pití má 1. důstojník, který dohodne s posádkou možnosti zásobení a případné nestandartní požadavky. Samotnou přípravu jídla má na starosti příslušná hlídka nebo předem dohodnutý člen posádky. Obecné pravidlo na lodi je, že každý člen posádky dbá na to, aby měl soukromé věci výhradně ve své kajutě. Každý člen posádky má odpovědnost za pořádek, bezpečné uložení, nebo připevnění všech věcí ve své kajutě.  Odpovědnost za pořádek v kokpitu, na palubě a v salónu má vždy hlídka ve službě. Obecným pravidlem však zůstává, že pokud některý člen posádky vidí, že je něco v nepořádku, zajistí nápravu, i když není momentálně ve službě.
Pojištění.
 Ballydonna je pojištěna proti škodám třetí osobě, proti přírodním živlům a dalším případným pojistným událostem týkajících se výhradně lodi. Jachta  nemůže být  pojištěna na jakékoli náhrady spojené s ochranou nebo řešením zdravotních problémů a úrazů posádky. Proto je vice než vhodné se,  již před odjezdem na jachtu, připojistit.   

Náklady na plavbu.

Náklady a způsob úhrady, na každou plavbu, jsou předem dohodnuty a odsouhlaseny před vyplutím. Vzhledem k některým dřívějším špatným zkušenostem s členy posádky platí, že za vyúčtování zodpovídá 1.důstojník a případné reklamace jsou přijímány pouze na lodi a osobně. Vyúčtování provede 1.důstojník, co nejférověji podle dohodnutých pravidel, případně dle svého svědomí. V případě sporu rozhodne kapitán o způsobu narovnání. Pokud někdo nevěří kapitánovi, tak ať na Ballydonnu nejezdí, protože potom jistě nemůže svěřovat svůj život do jeho rukou a důvěřovat mu, že bezpečně dopluje

  

Etiketa.

 

Na moři

Jachtaři doporučují, aby se posádka během plavby příliš nepohybovala po palubě. Neměla by zbytečně stát. V ideálním případě tak všichni sedí, pracují nebo odpočívají v kajutě. Tento zvyk přetrval z dřívějších zákazů, kdy posádka neměla překážet kormidelníkovi ve výhledu na kurs a loď. Dnes je důležitá hlavně bezpečnost cestujících – při pohybu na palubě během plavby totiž hrozí ztráta rovnováhy a následně pád přes palubu.

Posádka by během plavby měla dávat pozor na lana a fendry, které by neměly být namočeny ve vodě.

Z dalekých plaveb pak pochází zvyk nemáčet si ruce a nohy ve vodě, pokud je loď v pohybu. To souvisí především s ochranou proti živočichům, které se pod vodou nacházejí. Jednak tak můžete narazit na žraloka nebo na menší, ale stejně zákeřné živočichy (například na měchýřovku – portugalskou galéru), jejíž žahavá vlákna jsou až patnáct metru dlouhá.

Posádka by během plavby měla dávat pozor na lana a fendry, které by neměly být namočeny ve vodě. V tomto případě se však jedná pouze o estetické opatření. V minulosti bylo zvykem považovat namočená lana a otěže plachet za ostudu posádky.

Pokud patříte mezi posádku, pamatujte, že kapitán lodi má nejvyšší postavení, a to i u stolu. A je to také on, který by měl začít první jíst. Kapitán je zkrátka ten, který na lodi velí a o všem rozhoduje. Rozhodně není dobré, pokud jsou na lodi kapitáni dva. Pamatujte na to, že loď je relativně malý prostor, na kterém musíte „přežít“ se spoustou dalších lidí. Stačí málo a neshody vás mohou psychologicky zlomit. Jeden velitel je proto až nad hlavu.

Příjezd do přístavu

I když si během plavby neděláte hlavu z toho, jak to na lodi vypadá, příjezdem do přístavu se dostáváte na oči těm, kteří velmi dobře rozumí svému řemeslu. Námořníci, rybáři i další jachtaři sledují z břehů každý manévr připlouvající lodi a vyhodnocují ho. Stejně jako posádku. Možná proto není na škodu, když budete znát něco z přístavní etikety.

 

  1. Nezapomeňte mít palubu uspořádanou, smotaná lana, záplety, sbalené plachty, to vše je v tomto případě samozřejmost
  2. Pokud přijedete do přístavu, kde jsou lodě vyvázané bokem na sebe i v několika řadách, nesmíte zabraňovat lidem ze sousedních posádek, aby přešli přes palubu na břeh. Když jste vy těmi, kteří potřebují přejít, vždy buďte milí a slušní.
  3. Jakmile vidíte, že někdo další potřebuje pomoc při připlouvání k břehu, pomozte. Pomozte loď podržet, chyťte lano, když je potřeba.
  4. Vyvazujte svou loď k druhé pokud možno tak, aby byla vaše příď u jejího kokpitu.
  5. Jestliže máte v úmyslu opustit přístaviště brzy ráno, domluvte se předem se sousedy a převažte loď více na kraj.

Důležité je to, abyste dodržovali v přístavu nařízené předpisy a co nejlépe se přizpůsobili místním zvyklostem.

 PS: Na zaver jedna takova poznamka. Je to nepsane pravidlo a dobry mrav, po skonceni plavby pozvat  majitele, nebo kapitana na veceri do namorni restaurace. Je to podekovani a rozlouceni zaroven. Ale to je jen malinka rada a nemusi se ji nikdo ridit.

Autor: Pavel Martinek | pondělí 11.7.2016 1:49 | karma článku: 17,67 | přečteno: 1236x
  • Další články autora

Pavel Martinek

Jak si vybrat lod.

22.5.2016 v 21:04 | Karma: 22,48

Pavel Martinek

Mallorca

26.2.2016 v 19:56 | Karma: 13,30

Pavel Martinek

Slavní mořeplavci a objevitelé

19.2.2016 v 9:00 | Karma: 17,75

Pavel Martinek

Florida z paluby plachetnice.

30.1.2016 v 12:07 | Karma: 15,73

Pavel Martinek

Fotografie Novy Zeland Jizni ostrov

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 11,02

Pavel Martinek

HMS Victory

23.1.2016 v 13:07 | Karma: 19,02
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Obycejny tulak. Porad bez penez a domova na zemi, zijeme na lodi. Priroda vymyslela vitr a vodu a jen proto, aby clovek vynalezl plachetnici. Ten pocit, kdyz Vam vitr nadme plachtu a umlkne motor se neda popsat, to se musi zazit. A kdyz ho zazijete, uz nedokazete prestat, nebo ho zacnete nenavidet. Mezi tim nic neni. Pred Vami je nekonecny obzor a za Vami mizi pevnina, kterou s urcitou litosti opoustite. Ten pocit se rychle zmeni, kdyz si uvedomite, ze ten obrovsky prostor pred Vami je jen a jen Vas. Zaplavi Vas naprosto sileny pocit svobody a mate pocit, jaky musi zazivat ptak ve vetru. Euforie. Pak seridite plachty, lod se nahne a Vy citite silu vetru, slysite splouchani vody rozrezavane pridi, vnimate jak najizdi na vlny a na tvari Vas studi kapky slane vody. Vidite oblohu, kterou prozkoumavate a hledate znamky zmeny pocasi.

 Tak to vnimam ja. Doporucuji zkusit, jen Vam hrozi, ze se zacnete toulat taky a rozsirite komunitu morskych tulaku. Mozna se nekdy potkame.

A kde zijeme? Bydlime na lodi a ta meni pozici. Tak asi na planete zvane Zemekoule. To je ta modra kulicka v blizkosti hvezdy zvane Slunce a nachazi se v galaxii Mlecna draha. Snad to staci, tam uz me nejak odchytite.