Výročí smrti Jamese Cooka. 14. 02. 1779

14. 02. 2016 19:44:34
Dnes - 14. února - je výročí smrti velkého námořníka a průzkumníka kapitána Jamese Cooka, který byl zabit na Havaji v roce 1779.


James Cook se narodil 28. října 1728 v Martone blízko města York ve velmi skromných podmínkách. Byl jedním z pěti dětí Jamese Cooka, skotského zemědělského dělníka a jeho manželky Grace z Martone. Už jako třináctilety začal se svým otcem pracovat na farmě.

V roce 1745, kdy měl 16 let, odešel do rybářské vesnice Staithes kde byl učněm v obchodě. Rok a půl po příchodu do Staithes se seznámil s bratry Walkery, vlastníky obchodní společnosti a stal se plavčíkem na jejich uhelné lodi. V této doby se samovzdelával ve všech námořních odbornostech.

Když skončila jeho tříletá učňovská doba, Cook začal pracovat na obchodních lodích v Baltském moři a v roce 1755 nastoupil jako kormidelník válečného loďstva. V roce 1759 se zúčastnil plavby do Severní Ameriky v rámci války s Francií. Vynikajícím způsobem tehdy zmapoval ústí Řeky svatého Vavřince, proto od roku 1763 pokračoval mapováním Newfoundlandu.

Dne 21. prosince 1762 si Cook vzal Elizabeta Batts a usadil se ve východní části Londýna.Měl šest dětí.
3.výpravy Jamese Cooka:
1- 1768-1771
2- 1772-1775
3- 1776-1779

První Výprava.

V roce 1766 si ho najala Zeměpisná společnost, aby pozoroval přechod Venuše před Sluncem (toto mělo později přispět k určení vzdáleností jednotlivých planet od Slunce). Tento jev měl nastat 3. června 1769 a bylo ho možné pozorovat pouze z jižní polokoule. Cookovym úkolem bylo pozorovat tento jev z ostrova Tahiti v Tichém oceánu a pokusit se najít "Jižní kontinent", který se podle tehdejších zeměpisců měl nacházet někde na jižní polokouli. K tomuto účelu admiralita poskytla Cookovi Endeavour. Spolu s Cookem a posádkou se na jeho palubě plavili i geograf Joseph Banks a astronom Charles Green.

Dne 26. srpna 1768 vyplula Endeavour z Plymouthu, obeplula Mys Horn a 13. dubna 1769 připlula na Tahiti. Poté, co Cook 3. června pozoroval přechod Venuše přes Slunce, 13. července Endeavour vyplula z Tahiti. Cook začal hledat Jižní kontinent.
Dne 6. října 1769 Cook jako druhý Evropan (po Abelovi Tasmanovi, 1642) připlul k Novému Zélandu, velmi přesně ho zmapoval, objevil průliv mezi jeho ostrovy (dnes Cookův průliv) a vyvrátil tak hypotézu o existenci pevniny v těchto místech. Prozkoumal východní pobřeží Austrálie, objevil několik nových ostrovů a také pro Evropany důležitou korálovy utes.


Druhá Výprava.

V hledání "velkého jižního kontinentu" pokračoval i na výpravě v letech 1772 - 1775. Jako první překročil jižní polární kruh a dostal se na dohled pobřeží Antarktidy. Ale na takovou cestu mu chyběly zásoby a proto se otočil na sever k Tahiti. Po cestě objevil Jižní Sandwichovo souostroví a prozkoumal Novou Kaledonii. Po návratu se stal Cook členem Královské společnosti


Třetí Výprava.

Na poslední výpravu vyrazil, jako na předchozí, na lodi Resolution. Doprovázela ji Discovery, které velel kapitán Charles Clerk. Tentokrát se staly Cookovi cílem severní vody Tichého oceánu. Chtěl najít severní spojení Tichomoří s Atlantikem ze západního směru. Lodě se plavily kolem Afriky přes Tasmánii, Nový Zéland a Tahiti. V lednu 1878 objevili Havajské ostrovy, které Cook pojmenoval Sandwichovy, podle přítele, hraběte ze Sandwich. Cook zavedl nové praktiky v péči o zdraví mužstva. Námořníci museli denně jíst cibuli, kysané zelí a čerstvé ovoce. Vyhnuli se tak kurdějím z nedostatku vitaminu C.

K Havajskym ostrovum dorazili v době, kdy domorodci oslavovali svátek polynéského boha světla, míru a hojnosti Lona. Cooka považovali za jeho vtělení, Brity přivítali s velkou úctou. Po dvou týdnech výměnných obchodů a družnem soužití vypluli lodě na sever. Pokračovali dál k Aljašce až do Beringova průlivu. Koncem srpna Cook usoudil, že zamrzlé vody se mu zdolat nepodaří a vrátil se na jih. Muže nutil jíst těžko stravitelné maso mrožů. V lednu 1779 Cookovy lodě znovu zakotvily u Havajských ostrovu. Opustili je 4. února právě v době, kdy končila oslava svátku.

Domorodce utvrdili, že jsou božského původu. Za několik dní bouře poškodila přední stěžeň Cookovy lodě. Vrátili se na Havajské ostrovy, kde chtěli Resolution opravit. Tentokrát příchod bílých mužů domorodce zklamal. Dorazili během svátku boha války Ku a narušili posvátné rituály. Napětí vyhrotila krádež záchranných člunů. Cook postupoval tak, jak uvykl v podobných situacích na Tahiti. Zajal náčelníka domorodců jako rukojmí, za kterého chtěl čluny vyměnit. Při jeho převozu k lodím 14. února 1779 obklíčili Cooka a jeho mužů Havajci. Jeden z nich ho bodl do zad.Dobili ho kopími a holemi. Bezvládné tělo odvlekli s sebou. Britové vyjednali alespoň návrat jeho částí pro symbolický pohřeb v moři.

Fotka uživatele Captain Cook's Unfinished Voyage.

Autor: Pavel Martinek | neděle 14.2.2016 19:44 | karma článku: 16.93 | přečteno: 623x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 28.22 | Přečteno: 338 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.78 | Přečteno: 1280 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 237 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 182 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 247 | Diskuse
Počet článků 24 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 725

Obycejny tulak. Porad bez penez a domova na zemi, zijeme na lodi. Priroda vymyslela vitr a vodu a jen proto, aby clovek vynalezl plachetnici. Ten pocit, kdyz Vam vitr nadme plachtu a umlkne motor se neda popsat, to se musi zazit. A kdyz ho zazijete, uz nedokazete prestat, nebo ho zacnete nenavidet. Mezi tim nic neni. Pred Vami je nekonecny obzor a za Vami mizi pevnina, kterou s urcitou litosti opoustite. Ten pocit se rychle zmeni, kdyz si uvedomite, ze ten obrovsky prostor pred Vami je jen a jen Vas. Zaplavi Vas naprosto sileny pocit svobody a mate pocit, jaky musi zazivat ptak ve vetru. Euforie. Pak seridite plachty, lod se nahne a Vy citite silu vetru, slysite splouchani vody rozrezavane pridi, vnimate jak najizdi na vlny a na tvari Vas studi kapky slane vody. Vidite oblohu, kterou prozkoumavate a hledate znamky zmeny pocasi.

 Tak to vnimam ja. Doporucuji zkusit, jen Vam hrozi, ze se zacnete toulat taky a rozsirite komunitu morskych tulaku. Mozna se nekdy potkame.

A kde zijeme? Bydlime na lodi a ta meni pozici. Tak asi na planete zvane Zemekoule. To je ta modra kulicka v blizkosti hvezdy zvane Slunce a nachazi se v galaxii Mlecna draha. Snad to staci, tam uz me nejak odchytite.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...